Известие

Collapse
No announcement yet.

МАРКА ФРЕОН ЗА КЛИМАТИКА ???

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• МАРКА ФРЕОН ЗА КЛИМАТИКА ???

Въпрос за специалисти по темата за климатиците:
    Каква марка фреон е сложен в системата?
    Къде пише по колата или как да се провери без сервиз?

Пояснявам: един приятел дозарежда климатици/ако се интересувате Л.С./ и не е сигурен за марката. имало два вида : до 90год. - марка 'ФРЕОН 12' и след 90год. марка '134 А' .
    Всичко зависело от модела компресор.как да се разбере дали е сменяван ,щото ако е сложен стар и допълня с др фреон/ новия 134 А/ може да се получи така че да се ходи и за нов компресор
    Alfa Romeo 155/1.8TS

Re: МАРКА ФРЕОН ЗА КЛИМАТИКА ???

Първоначално публикувано от monigt
    Въпрос за специалисти по темата за климатиците:
    Каква марка фреон е сложен в системата?
    Къде пише по колата или как да се провери без сервиз?

Пояснявам: един приятел дозарежда климатици/ако се интересувате Л.С./ и не е сигурен за марката. имало два вида : до 90год. - марка 'ФРЕОН 12' и след 90год. марка '134 А' .
    Всичко зависело от модела компресор.как да се разбере дали е сменяван ,щото ако е сложен стар и допълня с др фреон/ новия 134 А/ може да се получи така че да се ходи и за нов компресор
    по принцип на почти всички коли слагат R134a вероятността да си с компресор на R12 e нищожна, но по принцип на компресора или на изводите за зареждане трябва да има лепенка или надпис с това какъв вид фреон циркулира в системата, виждаш, прочиташ, зареждаш(зимат ти 80лв. за нищо ) и си 6-ти номер.
    ALFA ROMEO 155 T.SPARK 2.0 8V
    ALFA ROMEO 33 1.5 TI

Comment

А бре тоя Фреон 12 не е ли отдавна забранен По скоро е фреон 22 за кола преди 95 г.
      97' Alfa Romeo 146 1.6 TS

.....и тогава Ботев слязъл от Балкана със "Шмайзер" в ръка....

Comment

...абе, че има някаква лепенка - има си я, но пак не става ясно какъв фреон циркулира вътре... Но щом вида на фреона се определя от вида на компреосара, кажете къде е тази лепенка на компресора?! На видно място ли е или като всичко др, трябва да разглобя половината кола за да видя какъв тип е...?
        Благодаря, на отзовалите се!!!

П.П.
        сещате се, че след като си смених филтъра на климатика и аз отидох за дозареждане на системата и там момчетата ме "застреляха" със същия въпрос...
        AR 155 1,7TS 8v, modified - http://www.clubalfaromeo.com/forum/s...ad.php?t=29433
        Здравословно общество е това, в което почтено и с уважение към мнението на другите и към човечността, несъгласните могат да изразят своето несъгласие.

Comment

Първоначално публикувано от Hrabri
          А бре тоя Фреон 12 не е ли отдавна забранен По скоро е фреон 22 за кола преди 95 г.
          R12 по принцип е забранен точно както е забранен и R22 , но това е тема на друг разговор няма значение...R22 се използва за други цели не за климатизиране на автомобили и на последно място ще кажа, че просто някъде пише с какъв фреон трябва да работи системата няма начин да не пише просто огледайте
          ALFA ROMEO 155 T.SPARK 2.0 8V
          ALFA ROMEO 33 1.5 TI

Comment

На моята има една лепенка отпред на гредата точно при щуцерите за пълнене на която пише 0,7 кг фреон R134 несъдържащ CFC. Да не се ползва R12 защото е опасен (не пише за какво точно е опасен и дали просто не е някаква еко изгъзица)
            Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
            Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
            Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Зависи каква партида е колата-има 1994 произведени с R12 и в същото време 1993г произведени с хладилен агент R134 Зависи от къде е колата Но обезателно пише на едно стикерче с какъв агент е.Техниците знаят,още като видят тапите
              Аlfa 164 Super 2.5TD

Comment

...абе гледам аз, че и в менюала пише реагент - FREON R134a... но дали важи за всичките модели?!
                AR 155 1,7TS 8v, modified - http://www.clubalfaromeo.com/forum/s...ad.php?t=29433
                Здравословно общество е това, в което почтено и с уважение към мнението на другите и към човечността, несъгласните могат да изразят своето несъгласие.

Comment

малко оф
                  Теоретично това което знам е че, ако системата е била на 134а и се сипи 12 по грешка или аварийно нема да се получи бум обаче обратното не е вярно заради поносимоста на маслата за отделните агенти.
                  97' Alfa Romeo 146 1.6 TS

.....и тогава Ботев слязъл от Балкана със "Шмайзер" в ръка....

Comment

didofurnira

колеги отивам да допълня моя и се оказва, че няма нищо. майстора казва-събира 0.700л струва 65лв ама се притеснявам да ли ще тръгне,
                    колата ми е '93 алфа 155 тс,а в машината е от 95 г нагоре
                    от най новия фреон ми казва той/не го знам кой е/

заредиха го на моя отговорност и работи вече два месеца добре :P
                    alfa 155 1.8TS '93/ BRC/ ME + АП

Comment

При мен на лепенката пише 0,7л 134а , но на 1.2 отлепена.
                      Аlfa Romeo 155 Aspirato T.Spark 2.0 8 V S.S.
                      Вечна и памет .Отиде на скраб ."Четирите необозначени автомобила Alfa Romeo 155 Twinspark изфучаха по Виа Дел Коронари като изстребители по самолетна писта" (цит. Дан Браун -"Шестото клеймо" гл. 56)

Comment

а бре да му се невиди и при мен тази лепенка е отлепена и ще слагам 134 пък дано няма бум
                        Alfa Romeo 155/1.8TS

Comment

дозаредих го най после. е...си и кефа е това да ти работи климатр. та го допълних с R134A. и за сега работи
                          Alfa Romeo 155/1.8TS

Comment

Working...
                          X